Podengo portuguese

podengo portuguese. Foto Cilje HA Moe
  • Livlig, full av humør og lett for å lære
  • Kjærlig og lojal, men samtidig veldig selvstendig
  • Rasen finnes i tre forskjellige størrelser og to ulike hårlagsvarianter.
  • Opprinnelig en jakthund, god innkalling er viktig.
  • Egner seg godt til forskjellige typer hundesport

Egenskaper/mentalitet:

Podengo portuguese er en glad og sosial familiehund, som elsker sine nærmeste. Den er snill og vennlig, men kan gjerne teste noen grenser med sin selvstendighet.

Rasen lærer relativt fort, dog med individuelle forskjeller. De er svært aktive med fart i beina i sammen med et sterkt jaktinnstinkt derav utmerker de seg i lure coursing. Den kobler like fort av igjen og er kjapt klar for noen timer i sofaen.. En podengo har det best sammen med en aktiv familie hvor den får brukt noe av sitt høye energinivå, gjerne i skog og mark.

Podengo egner seg utmerket til hundesport og blir stadig mer populær i agility pågrunn av sin store fart. Rasen er kjent for å være en stor hund i liten kropp og krever konsekvente eiere. Podengoen er opprinnelig en harejeger, med et sterkt jaktinstinkt som det er greit å ha i bakhode.

Størrelse/utseende:

Podengo portugués finnes i tre ulike størrelser: liten, medium og stor, og alle størrelsesvariantene finnes i 2 hårlag: glatthår og strihår.

  • Liten: 20-30 cm (4-6kg)
  • Mellomstor: 40-45 cm (16-20kg)
  • Stor: 55-70 cm (20-30kg)

Podengoen er en sunt bygget hund uten eksteriøre overdrivelser. Den er bygget for å kunne jakte en hel dag, og ta seg frem selv i utilgjengelig terreng. Viktige særtrekk er hodet som har formen som en firkantet pyramide med divergerende linjer. Nesen skal være kortere enn skallen, og stoppen ikke alt for tydelig markert. Ørene skal være en forlengelse av hodets linjer og ørenes form og plassering er viktig for å få det rette uttrykket. Nese, leppekanter og ørekanter, og kanter rundt øyne skal være godt pigmentert og fargen skal være mørkere enn pelsfargen. Bevegelser skal være lette, raske og energiske. Brystkassen skal rekke ned til albuene, men ikke nedenfor disse. Brystkassen skal ikke være for bred, men ha god lengde. Ideelt sett er det eneste som skal skille en strihår fra en glatthår pelsen, men når det gjelder den lille varianten er det langt dit. Innblandingen av andre raser kommer mer til uttrykk i den lille strihårede varianten.

Begge pelstyper er av middels tykkelse uten underull. Farge: Gul og gulrød i alle nyanser fra lys til meget mørk, med eller uten tegninger, eller hvit med tegninger i ovennevnte farger. Hos den lille varianten er følgende farger akseptert men ikke foretrukket: Sort eller brun, med eller uten hvite tegninger, eller hvit med tegninger i disse farger.

Helse:

Podengo portugués har vært, og er en relativt frisk rase. Rasen har dermed ingen krav til helseundersøkelser for å avle på rasen. En rekke podengoer har i løpet av de siste årene blitt sjekket for patella luxation, samtidig gjennomført øyelysning.

Historie:

Historien sier at podencoens aner går over 5000 år tilbake i tiden. Dette gjør dem til en av de eldste, originale raser av i dag som ikke er forandret type. Relieffer av en hunderase meget lik podencoen ble funnet i Hemakas gravkammer så langt tilbake som i år 3400 f.kr. I 1922, da Tut-Ankh-Amons gravkammer ble avdekket i Kongenes dal i Egypt, fant man også der relieffer samt nedgravde statuer av Anubis, Osiri’s sønn, eller dødens vakthund som han også ble kalt – en menneskefigur med et hundehode som igjen minner om podencoens. Likheter mellom denne skulpturen og våre dagers podenco er meget stor.

Lyst til å vite mer om rasen?
NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interessert i.

Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet nedenfor. RAS står for rasespesifikke avlstrategier, og gir en god innføring i essens status i dag, og klubbens fokus når det gjelder avl fremover.

Anbefalt lesning:

Foto: Cilje H.A. Moe