Podenco ibicenco

  • En urhund med et sterkt jaktinstinkt.
  • Selvstendig og impulsiv. Meget smart og kreativ.
  • Kjærlig og lojal, men med en naturlig reservasjon overfor fremmede.
  • Vennlig av natur – både med hunder og mennesker. Går godt med barn.
  • Lure coursing og blodspor er spesielt gode aktiviteter for rasen

Egenskaper/mentalitet

Podenco ibicenco, også kalt ibizan hound, er intelligent, aktiv og engasjerende av natur. Med sitt klovnete, vennlige vesen sjarmerer de deg fort. Men de kan også til tider være selvstendige og sta, med en stor evne til «problemløsing». De er hunder som trives best med familien sin og går godt med andre hunder og barn hvis de er vant med det. Det er en lojal og kjærlig hund ovenfor sine eiere og de som de anser som venner. En naturlig reservasjon til fremmende krever god sosialisering som valp.

Selv med mye innkallingstrening anbefales det ikke å slippe en podenco ibicenco løs hvor som helst på grunn av det sterke jaktinstinktet.

Det kreves en god porsjon humor og tålmodighet med rasen når den er i valpe og tenåringsstadiet. De er ikke spesielt lettlærte da de stortsett gjør det de føler for. De kan hoppe utrolige høyder selv fra stillestående start. De lærer seg fort hvordan dører og tilogmed låser fungerer for å få tak i det de ønsker. En podenco som er alenehund er mye lettere å trene enn en som lever i en flokk.

I Norge er lure coursing den mest populære hundesporten, og eneste bruksprøven for rasen. Dette er en form for simulert harejakt der hundene parvis jager en fiktiv hare på en bane. Rasens spenst, smidighet og fart er nesten uten sidestykke.

Størrelse og utseende:

Podenco ibicenco er en høyreist, elegant hund. Den er finbygd og myndeaktig, men mer muskuløs og kraftig. Podenco Ibicenco finnes i både glatthåret og strihåret variant. Fargen varierer i forskjellige kombinasjoner mellom rødbrun og hvit. De kan være helhvite til rødbrun med hvite tegninger. Pinto er også en type tegning de kan ha.

Mankehøyden på tisper er 60-67 og på hanner 66-72. Vekten er 20-30 kg.

Med sine store, stående og meget bevegelige ører, smidige, fjærende bevegelser og ravfargede våkne øyne utstråler Podenco Ibicenco sin eleganse.

Helse:

Podenco ibicenco har vært og er en relativt frisk rase. Rasen har dermed ingen krav til helseundersøkelser for å avle på rasen. De lider sjeldent av arvelig sykdom men enkelttilfeller av allergi eller epilepsi kan dukke opp. En sjelden gang kan også tilfeller av Katarakt (stær) og RD (retinal dysplasi) oppstå. I Norge er det anbefalt av raseklubben å øyenlyse hunder som skal i avl jevnlig. Det er ikke uvanlig at rasen kan bli 12-14 år.

Pelsstell:

Røyter endel. Krever lite pelstell

Historie:

Det antas at rasen podenco ibicenco opprinnelig stammer fra «Tesem» -den gamle egyptiske jakthunden. På veggmalerier i eldgamle graver kan man se den påfallende likheten mellom Tesem og dagens podenco ibicenco. Fønikerene brakte disse hundene til øya Eivissa (Ibiza på Katalansk) som grunnla bosetninger der så tidlig som det 8. århundre f.kr.

Rasen har sin utvikling og opprinnelse på øya Eivissa og har tradisjonelt blitt brukt i de katalansk talende områdene i Spania for jakt på kaniner og annet småvilt der de kan jakte i flokker fra 2-15 hunder hovedsaklig bestående av hunner. Der ble de ivrigste og sterkeste jegerene brukt for å jakte mat til bøndene og deres familier.

Anbefalt lesning:

 

Foto: Kristiina Tammik